söndag 11 maj 2014

Trädgårdsdag



blev det också i går lördag och lite i dag söndag.
Äppelträdet blommar för fullt och bina surrade rejält i det precis som det surrar i rapsen.
Vädret har varit så där. Regn och sol om vartannat och blåsiga vindar men igår var det ändå ganska okay att vara ute.
Jag har planterat ut selleri, fänkål och lite temynta och sått luktärtor , lite ringblommor och bönor.
Favoritbönan Jumbo och störbönan Blauhilde som båda var underbart goda och väldigt mycket skörd i fjol återkommer i år. Selleri och fänkål är nya bekantskaper i kökslandet - det ska bli spännande.
Nu längtar jag bara efter att det inte blir någon mer frost (innerst inne tror jag inte det) så att resten kan få komma ut och jag slipper bära ut och in hela tiden.
Sparrislandet är rensat och gräsklipp på plats i det och under vinbär- och krusbärbuskarna. 
Genom täckning får jorden näring, hålls lucker och det blir mindre jobb med ogräsrensning och vattning. Färskt material innehåller mest näring. Det blir mycket mask i jorden om man täckodlaroch materialet som passerat genom maskarna är basiskt och PH-värdet blir stabilt.
Många är rädda för fler sniglar men det blir det oftast inte. Grodor brukar gilla miljön men de har vi ändå så det blir inte skillnad som jag ser det.
Mikroorganismerna i marken gynnas av täckodling och bidrar till att göra svårlöslig mineralgödsel tillgänglig för växterna, skydda mot skadliga mikroorgansimer, bygger upp mullpartiklar, skapar bra jordstruktur.
Täcket kan ligga på året om man kan tas bort på våren för snabbar uppvärmning av jorden. Täckodling gör att man slipper gröna nackar på morötter eller grön potatis. Skyddar gurkor och zucchini mot smuts. Läs mer om täckodling:

 

.
  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar