är en ny kryddbekantskap för mig men som ska passa bra till kött, bönor, grytor och äggrätter.
Den smakar lite som en blandning mellan peppar och rosmarin.
Hittills har jag improviserat mig fram i användningen men jag brukar ta lite till mitt dagliga örtte.
Kyndeln är väldigt vacker i kryddträdgården men sina klart gröna blad och buskiga växtsätt.
Den påminner lite om rosmarinen.
I afton blev det en kyndelolja. Jag tog den enkla vägen med bara några kvistar i oljan men självklart kan man krydda på mer.
Örtolja ca 2 dl.
Ingredienser:
- 2 msk färsk timjan
- 2 msk salvia
- 1 msk färsk rosmarin
- 0,5 dl finhackad persilja
- saften samt skalet av en lime eller citron
- salt och vitpeppar
- 1 dl fin olivolja
- 1 tsk honung
- 1 vitlöksklyfta
Tillagning:
- Plocka först bladen av örterna och rensa bort kvistar.
- Riv skal av lime och pressa ut saften.
- Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera som sås i skål eller använd till marinad.
- Du kan också tillsätta mer olivolja och ha i en flaska eller burk.
- Förvara örtoljan i kylen om du ska ha den länge.
Receptet kommer från recepfavoriter.se
Här kommer en länk till Allt om Mat för ett annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar