söndag 28 oktober 2012

Mera höst. Härlig grönkålssallad

Lördagens middag blev en kombination av hemmaodlat, närproducerat, ekologiskt och härliga smaker. Här kommer receptet:
 
 Grönkålssallad med äpple och polkabeta (Maja Söderberg)
4 portioner
5-7 blad grönkål
3 äpplen (svenska förstås)
1 polkabeta
valnötter
Dressing:
2 msk rapsolja
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt 
nymalen svartpeppar
 Börja med dressingen - blanda den direkt i botten på en salladsskål.
Ta bort stjälkarna på grönkålen och strimla bladen. Strimla också äpplena.
Skala polkabetan och flaga den sedan med hjälp av en potatisskalare så blir det fina randiga flagor i salladen.
Blanda runt och strö över lite valnötter.
Receptet kommer från Maja Söderbergs bok : Sju årstider i Majas kök och som du bl a kan köpa på Adlibris
3x6 rågbröd (Anna Bergenström) Superenkelt.
50 gr jäst
6 dl vatten
6 dl rågmjöl 
6 dl vetemjöl 
1-2 tsk salt
Lös upp jästen i vattnet, blanda i saltet och låt stå några minuter så det löser sig.
Blanda ner mjölet och rör snabbt ihop, jäs ca 20 minuter.
Rör om lite efter jäsning och vält upp allt på rågmjölsströat bakbord. 
Fös ihop degen till en klump som du delar i fyra delar. Knåda inte.
Ta varje kaka och platta ut på smorda plåtar. det ryms två på var plåt. Låt jäsa 20-30 minuter.
Grädda i 200-225 grader i 15-20 minuter.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar