Vi får passa på att njuta av dagarna nu, de orangea, mellan höst och vinter. På med jacka och mössa och ut i solen och den friska luften. Kanske packa ryggsäcken med lite varma drycker att smaka på.
Eller möjligen krypa upp i soffhörnet, tända brasan och njuta av höstvilan.
KRYDDIG VARM CHOKLAD
6 portioner tid 10 minuter
- 1 vaniljstång
- 7 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 100 gr mörk choklad
- 1 st chilifrukt
- 4 st stjärnanis
- 2 cm kanelstång
- 1 g saffran
- 1 tsk havssalt
- 1,5 msk honung - gärna vår egen eller annan lokalproducerad.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull.
Lägg i stången och de andra kryddorna och tillsätt mjölk och grädde.
Koka upp och sila sedan ner i en annan kastrull. Tillsätt den hackade chokladen och rör med visp tills den smält.
Servera rykande varm i stora koppar, gärna med en klick grädde på toppen.
VARM ROMCHOKLAD
2 stora koppar mjölk
1msk kakao
1 msk strösocker
några rutor mörk choklad
4 msk mörk rom
grädde
riven choklad
Blanda ut chokladpulvret i lite kall mjölk. Värm resten av mjölken i en kastrull och rör i några rutor mörk choklad. Rör ner chokladsmeten och ta av kastrullen från plattan. Rör ner rom efter smak och fördela i två stora muggar. Toppa med vispad grädde och riven choklad.
BLOMSTERTE
1 hg neutralt te, svart eller grönt
1 dl torkade rosenblad
0,5 dl torkade lavendelblommor
0,5 dl torkad citronmeliss
Blanda te och blommor i burk och låt stå till sig några dagar
VARM CIDER
2 stora koppar äppelcider
Skalet av en apelsin eller blodapelsin
2 kanelstänger
Ca 10 torkade nejlikor
Tvätta apelsinen och avlägsna skalet med en potatisskalare. Lägg tillsammans med cidern, kanelstängerna och nejlikorna i en kastrull och värm. Låt sjuda försiktigt en liten stund. Häll cidern i två stora glas eller koppar. Låt gärna apelsinskalet och kanelstängerna följa med som dekoration.
1msk kakao
1 msk strösocker
några rutor mörk choklad
4 msk mörk rom
grädde
riven choklad
Blanda ut chokladpulvret i lite kall mjölk. Värm resten av mjölken i en kastrull och rör i några rutor mörk choklad. Rör ner chokladsmeten och ta av kastrullen från plattan. Rör ner rom efter smak och fördela i två stora muggar. Toppa med vispad grädde och riven choklad.
BLOMSTERTE
1 hg neutralt te, svart eller grönt
1 dl torkade rosenblad
0,5 dl torkade lavendelblommor
0,5 dl torkad citronmeliss
Blanda te och blommor i burk och låt stå till sig några dagar
VARM CIDER
2 stora koppar äppelcider
Skalet av en apelsin eller blodapelsin
2 kanelstänger
Ca 10 torkade nejlikor
Tvätta apelsinen och avlägsna skalet med en potatisskalare. Lägg tillsammans med cidern, kanelstängerna och nejlikorna i en kastrull och värm. Låt sjuda försiktigt en liten stund. Häll cidern i två stora glas eller koppar. Låt gärna apelsinskalet och kanelstängerna följa med som dekoration.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar