söndag 1 september 2013

Stå-vid-spisen-dag

Ernsts inlagda körsbärstomater
Helgen blir inte bara en stå-vid-spisen-dag och utan en helg vid spisen.
Medan vi är på jobbet växer det på i köksträdgården och våra små tomater hade mognat fram rejält.
Det hade jag inte planerat för så det blev improvisation och en inläggning efter Ernsts manér.
Picka hål på tomaterna, lägg i en burk tillsammans med vitlöksklyftor, några kvistar rosmarin och några blad lagerblad. Sedan klicka ner 2 msk honung och fyll på med vitvinsvinäger. Voliá! 
Har inte smakat än men Ernst gör väl bara god mat?
Störpurpurbönor
Bönorna har snart sett sina bästa dagar, de har vuxit otroligt mycket och nästan blivit lite för stora och grova. Jag plockade ändå in det mesta av det sista. Förvällde och frös in. Hur många inläggningar orkar man med? ;)
Gurka och squash
Sedan 80-talet har jag tänkt lägga in gurka men aldrig kommit dithän. Tur kanske -
så att man har något kvar att göra i livet. 
Hittade i alla fall en enkel gurkinläggning som ju självklart måste vara SKÅNSK, eller? Denna och squashinläggningen kommer från Sommaren bär frukt, Sockerbolagets paradhäften från 80-talet med alla möjliga recept på bär och frukt. 
Ulrika Lindhagen, matskribent, har delat med sig av sina bästa pch här kommer squashreceptet som säkert är allmänt idag:
INLAGD SQUASH
2-4 squashar ca 2 kg tillsammans
1 citron
vatten 
salt
Till lagen:
1 liter inläggningsättika (späd ättiksprit eller koncentrerad ättika till rätt koncentration)
7 dl socker
1 tsk korianderfrön
1 tsk vitpepparkorn
1 liten  bit kanel
1 liten bit sönderbruten muskotblomma
1 tsk gula senapsfrön

Tvätta, borsta och torka squashen. Skär av ändarna, dela den på längden och skrapa ur kärnorna.
Skala den med potatisskalare (om grova squash) och skär i skivor.

Koka upp vattnet med citronen och lägg i squashen att koka i 5 minuter. 
Tag upp bitarna med hålslev och lägg dom i, ej för stora, glasburkar. (Jag tog 700gr och 450 gr.)

Koka upp kryddlagen tills sockret är löst och häll den över squashen i burkarna.
Låt stå en dag.
Häll av lagen och koka upp den igen. Låt kallna innan  du häller den över squashen igen.


White custard, mild och god squash.

1 kommentar: